• Wed. Sep 27th, 2023

Hypnose om u voor te bereiden op succesvolle operaties

Byadmin

Apr 9, 2023

 

Niemand houdt van operaties en het is volkomen natuurlijk en begrijpelijk dat iemand enige angst of op zijn minst ongerustheid voelt bij de gedachte aan een operatie.

Ik weet uit eigen ervaring hoe hypnose kan helpen bij de voorbereiding op een operatie. In 2001 werd bij mij een hersentumor vastgesteld en er werd me verteld dat hoewel het niet onmiddellijk levensbedreigend was, het me waarschijnlijk binnen 5-10 jaar zou doden als het op zijn plaats zou blijven. Ik zou ook epileptische aanvallen blijven krijgen, altijd iemand bij me moeten hebben en niet mogen autorijden. Als alternatief was er geen garantie op succes bij het verwijderen van de tumor en kon ik een van de volgende vier uitkomsten verwachten:

1. Volledig succes zonder bijwerkingen.
2. Spraakschade.
3. Gedeeltelijke motorschade, zelfs verlamming.
4. Dood.

Dus weinig keus. Een zeer beperkt kort leven met mogelijke dood op de loer of postoperatieve schade, zelfs als de operatie niet wordt overleefd. Ik heb toch gekozen voor de operatie.

Op de ochtend van de operatie was ik een bundel zenuwen. Mijn chirurg had het erg druk en had geen tijd om me gerust te stellen. Toen ik naar het theater ging, was mijn bloeddruk de hoogste die ooit was geweest. Ik barstte in tranen uit omdat ik serieus dacht dat ik het niet zou overleven.

Nou, ik heb het overleefd, maar twee dagen na devoorbereiden op bevalling operatie vond er een soort elektrische reactie plaats in mijn hersenen, waardoor mijn spraak traag en onduidelijk werd en ik leed aan verlamming aan mijn linkerkant. Vijf maanden later kreeg ik ook een mini-beroerte en gordelroos op mijn gezicht. Ik herstelde uiteindelijk volledig, maar pas na veel fysiotherapie.

In oktober 2006 moest ik op dezelfde plek een nieuwe hersentumor laten verwijderen maar dit keer bij een andere chirurg die tijd voor me vrijmaakte. Op de ochtend van de operatie, met een reeds ingebrachte canule in mijn hand gekoppeld aan een infuus met zoutoplossing, ging ik op mijn bed liggen en ging in zelfhypnose om ervoor te zorgen dat ik op een rustige en ontspannen manier naar het theater vertrok.

Er was mij verteld dat ik vier dagen op de IC zou liggen, maar ik bleef er maar twee en mijn verwachte ziekenhuisverblijf van twee weken werd teruggebracht tot zes dagen. Dit kwam door mijn snelle herstel. Mijn herstelperiode was ook kort en ik had geen bijwerkingen. Ik dank mijn snelle herstel aan hypnose en de kracht van mijn eigen onderbewustzijn die me voorbereidde op een succesvolle operatie en snel herstel.

Een andere hypnotherapeut vertelde ons over Stan die zichtbaar trilde terwijl hij vertelde over zijn aanstaande operatie. Hij zou een herniaoperatie ondergaan, maar was er vast van overtuigd dat hij er niet levend uit zou komen. Onder hypnotische regressie ontdekte de hypnotherapeut dat Stans angst regelrecht terugging. “Nou, ik weet precies wat het was, en ik was dat incident helemaal vergeten,” vervolgde hij, “ik was bij de tandarts met mijn moeder, ze had een extractie en ze begon plotseling te schreeuwen en te schreeuwen. Ik was doodsbang.” Stan lachte, “om te bedenken dat ik daar al die jaren last van heb gehad. Ik voel me nu zo goed, ik weet dat het goed komt.”

De hypnotherapeut liet Stan zijn geest in de toekomst projecteren en zichzelf goed zien herstellen na zijn operatie. Een paar dagen later belde Stan de hypnotherapeut. Hij vond het heerlijk om in het ziekenhuis te zijn en alle aandacht te krijgen en de operatie verliep vlot. Hij had het gevoel dat hij zijn angst volledig had overwonnen, in slechts één sessie hypnotherapie.

Veel operaties worden zelfs zonder verdoving onder hypnose uitgevoerd. Veel vrouwen kiezen voor een natuurlijke bevalling met behulp van hypnose om de pijn te beheersen in plaats van een ruggenprik of medicijnen.

Angst verhoogt het adrenalinegehalte, wat betekent dat er meer chemicaliën nodig zijn om de natuurlijke “vecht- of vluchtreactie” van het lichaam te overwinnen en de staat van anesthesie te produceren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *